Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в

...
Общинският съвет прие новата система от правила за електронен прием в
Коментари Харесай

Уседналостта става основен критерий за прием на първокласници

Общинският съвет одобри новата система от правила за електронен банкет в първи клас в учебните заведения на територията на община Варна.   В нея са заложени няколко критерия,  най-важният от които остава близостта до образователното заведение по непрекъснат или сегашен адрес.

В системата първокласниците са разграничени на 4 групи. В първа група попадат децата, чийто фамилии повече от три години са на един и същи адрес в прилежащия регион на учебното заведение. Тази уседналост съвсем несъмнено ще подсигурява банкет на детето в първи клас. Във втората група влизат малчуганите, които живеят в региона повече от година, само че по-малко от три години, а в трета група са фамилиите с изменен адрес през последната една година. В четвърта група са децата, които живеят отвън региона на учебното заведение.

Когато броят на претендентите за избрана група е повече от местата за банкет, първокласниците ще се  подреждат по спомагателни критерии.   Най-много точки   ще получават децата, чиито братя и сестри са в същото учебно заведение и/или са приключили там подготвителна група.
 
Заради огромни ремонти предстои пренасяне на децата от три варненски детски градини.  В други здания краткотрайно ще отидат децата от ДГ №1 “Светулка “, филиала на ДГ №12 “Ян Бибиян “ и ДГ №41 “Първи юни “.

Детските заведения са 3 от 10-те обекта, които ще бъдат ремонтирани по план „ Модернизация на просветителната инфраструктура на територията на град Варна “. Ремонтите ще се направят с европейски средства по оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година

За да се обезпечи сигурността на децата и да се обезпечи непрестанен учебен развой, децата от ДГ №1 “Светулка ще бъдат преместени надлежно:

- двете подготвителни групи за деца на 6 години във филиал №1 наСУЕО “А.С. Пушкин “, находяща се на бул. “Генерал Колев “№43 ;
- двете подготвителни групи за деца на 5 години във филиала на ДГ №4 „ Теменужка “ на ул. „ Цар Симеон I  “ №14 и филиала на ул. „ Капитан Райчо “ №114 ;
- децата от първа и втора група се пренасочват към ДГ №4 “Теменужка “, ДГ №2 „ Щастливо детство “, ДГ №6  “Палечко “, ДГ№7 “Пушкин “, като три групи с деца от същите възрасти остават в двата филиала на ДГ №1 “Светулка “.

Децата от филиала на  ДГ №12  “Ян Бибиян “ , находящ се на ул. „ Добруджа “ №1 , се реалокират в централната постройка на детската градина.

Децата от ДГ №41 “Първи юни “ се преместват , както следва:

- яслената група в ДГ №39 “Приказка “, ДГ №42 “Българче “, ДГ №40 “Детски свят “, ДГ №38 “Маргаритка “;
- децата от първа група в ДГ №40 “Детски свят “;
- децата от втора група в ДГ №38 “Маргаритка “;
- децата от трета група в ДГ №37 “Пламъче “;
- децата от четвърта група в ДГ №36 “Морска звездица “.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР